FDP Home Page / FDP Forum / FAQ's

The FDP is made possible by the following companies and individual members like you.
Please use the links below to show them we value their sponsorship.

Amplified Parts

Yellowjackets Tube Converters

Musician's Friend

Jensen Loudspeakers

Advertise here

Antique Electronics Supply

Sweetwater

Apex Tube Matching

Guitar Center

MOD KITS DIY

WD Music


* God bless America and our men and women in uniform *

* Illegitimi non carborundum! *

If you benefit and learn from the FDP and enjoy our site, please help support us and become a Contributing Member or make a Donation today! The FDP counts on YOU to help keep the site going with an annual contribution. It's quick and easy with PayPal. Please do it TODAY!

Chris Greene, Host & Founder

LOST YOUR PASSWORD?

......................................................................

   
FDP Jam
Calendar
Find musicians
in your area!
  Search the Forums  

FDP Forum / Amp Mods, Repairs, and Projects / Updates

Roly
Contributing Member
**********
**********
****

Whitehorse Canada

I don't get out much
May 1st, 2018 04:15 AM   Edit   Profile  

Hi folks
Here's some remarks about the solutions to my two last amp repair questions.

First one is about the "hum from Hell" post.
That's the 4x10 hot rod amp. Owner connected two amps to the outputs of a stereo pedal. One power cord had no ground pin. Young guy got shocked and both amps died.
There was a cooked 47 ohm resistor, I forget which one it was on the schematic.
Anyway 47 ohms to ground.
I did a quick and dirty replacement without removing the main board.
Switched out, resistor did not burn up but hum from Hell prevailed.
Lifted the main board (which I found quite difficult) and found three burnt traces.
I jumped the traces and the hum was dramatically reduced but still far from acceptable.
At least now I could confirm that the amp passed signal.
What I discovered was...the tone pots worked, everything else did nothing.
At that point I knew I was out of my league and asked a friend for help.
My friend replaced all the chips and transistors.
The amp is now working as expected.

Next update is about my "what has failed to cause an amp to do this" question. 100 ohm resistors from pilot light to case burned up.
I followed Peter's advice and checked the power tubes for shorts.
Peter was right. One power tube showed shorts in four of five short check positions on the short check rotary switch.
Tube tester is a Stark 966...Canadian made, licenced from Hickok. I figure it's mid to early 50s.
Replaced the failed tube and all was good for a few seconds....then, boof, the 100 ohm resistors go up in smoke. The formerly good tube showed the same shorts as the previous failed one.
Solution was replace the power tube sockets and tubes.
I guess the failed tube compromised the socket.

So, thanks so much to everyone who has helped me over the years.

I could always fall back on my primary skill....playing bass, but there's just not enough work to justify the rehearsal.

PS
Peter
A friend from London is flying in for a visit and to do some tracking.
I built his amp.
His name is Drew Barron.
Have you heard of him over there?
He's very good.
cheers
Roly


Peegoo
Contributing Member
**********
**********
**********
*

Get ready for the

Buena Buena
May 3rd, 2018 04:31 PM   Edit   Profile  

Good info. Thanks Roly!

FDP Forum / Amp Mods, Repairs, and Projects / Updates




Reply to this Topic
Display my email address             Lost your password?
Your Message:
Link Address (URL):
Link Title:




Moderators: Chris Greene  Iron Man  reverendrob  

FDP, LLC Privacy Policy: Your real name, username, and email
are held in confidence and not disclosed to any third parties, sold, or
used for anything other than FDP Forum registration unless you specifically authorize disclosure.

Furtkamp.com 
Internet Application Development

Copyright © 1999-2018 Fender Discussion Page, LLC   All Rights Reserved