FDP Home Page / FDP Forum / FAQ's

The FDP is made possible by the following companies and individual members like you.
Please use the links below to show them we value their sponsorship.

Amazon

Apex Tube Matching

Amplified Parts

Guitar Center

WD Music

Sweetwater

Musician's Friend

Yellowjackets Tube Converters

Jensen Loudspeakers

Antique Electronics Supply

MOD KITS DIY


* God bless America and our men and women in uniform *

* Illegitimi non carborundum! *

If you benefit and learn from the FDP and enjoy our site, please help support us and become a Contributing Member or make a Donation today! The FDP counts on YOU to help keep the site going with an annual contribution. It's quick and easy with PayPal. Please do it TODAY!

Chris Greene, Host & Founder

LOST YOUR PASSWORD?

......................................................................

   
FDP Jam
Calendar
Find musicians
in your area!
  Search the Forums  

FDP Forum / Fender Amps: Vintage (before 1985) / What's wrong with this picture?

roadhog96

USA / Sesame St.

Apr 13th, 2017 04:16 PM   Edit   Profile   Print Topic   Search Topic

Opened up a 68 Bandmaster for the usual servicing and this is just one of the many surprises I found.

Fender Grid Resistors???

Hammond101
Contributing Member
**********

So. Cal. USA

Apr 13th, 2017 04:33 PM   Edit   Profile   Print Topic   Search Topic

All kinds of strange things started showing up in late '67-'68 when the AB763 circuits were phased out. Can't say I've seen a resistor of that type however.

roadhog96

USA / Sesame St.

Apr 13th, 2017 10:10 PM   Edit   Profile   Print Topic   Search Topic

How about the colored bands, 47 ohms?

slider313

NC

Apr 14th, 2017 06:48 AM   Edit   Profile   Print Topic   Search Topic

Not original as far as I can tell. Yeah, 47 ohms. Are they on both sockets?

roadhog96

USA / Sesame St.

Apr 14th, 2017 10:49 AM   Edit   Profile   Print Topic   Search Topic

Yes they were on both sockets. Changed them out last night.

BbendFender
Contributing Member
**********

American Patriot

About as ordinary as you can get.
Apr 14th, 2017 08:45 PM   Edit   Profile   Print Topic   Search Topic

470 ohms is the correct one, isn't it?

BbendFender
Contributing Member
**********

American Patriot

About as ordinary as you can get.
Apr 15th, 2017 08:31 AM   Edit   Profile   Print Topic   Search Topic

Even the hole for the tube socket looks like it was cut with a chisel. At least to me it does.

roadhog96

USA / Sesame St.

Apr 15th, 2017 10:46 AM   Edit   Profile   Print Topic   Search Topic

Yah thats my point, 47 is not even close to 470 ohms. The original socket was replaced and it looks like the hole was enlarged using a flat file. I think whoever did the repair work had a stash of used parts and used whatever they had available. Aparantly the original grid resistor burned and damaged the socket, singed some wires. Theres evidence all over the courtesy outlet. One of the transformer wires was spliced going to the socket. It was soldered together but only wrapped with electrical tape. Resistors look like something from the 50's, no idea what they are. Probably lost the one power tube. New JJ 6L6GC installed but weren't even close to being biased correctly. The Tremolo was repaired, one new looking ceramic disk. One of the bypass caps were replaced with some brand I've never seen before. Probably came out of some old electronic gear. The two prong cord was still on the amp along with the death cap still intact. I replaced all the plate load and slope resisters. Theres still a few resistors out of spec I'll have to order some replacements I'm out of those. I cannot beleive the number of resistors that are out of spec. By the time I get done there wont be many originals left. It should be in better shape now. Still have to test it today.

amphead4

Cincinnati, USA

Apr 17th, 2017 06:43 AM   Edit   Profile   Print Topic   Search Topic

Maybe this was built during the era of the bad Jamaican resistors.

Yeah, I know that sound like BS (and maybe it is). I read that story in the Fender Amp Book by John Morrish.

roadhog96

USA / Sesame St.

Apr 17th, 2017 02:01 PM   Edit   Profile   Print Topic   Search Topic

I never got around to checking the amp yesterday but did today. Its dead quite at idle, I only hear some slight noise when turned all the way up. I dont think any old tube electronics from the 50's or 60's was totaly silent when the volume was turned up. I remember the old tube TV and am radios made a lot of noise on higher volumes.

Anyway all seems good, only thing that got my attention was the vibrato channel isn't as loud as the normal channel when they are set on the same volume. I know the normal channel always sounds much fuller than the vibrato channel but it just seems to be more of a volume spread on this amp. If I turn it up to 4 or just a smidge higher on the vibrato channel its about the same level as the normal side on 3.

Maybe its the taper of the pot.

FDP Forum / Fender Amps: Vintage (before 1985) / What's wrong with this picture?




Reply to this Topic
Display my email address             Lost your password?
Your Message:
Link Address (URL):
Link Title:




Moderators: Chris Greene  Iron Man  reverendrob  

FDP, LLC Privacy Policy: Your real name, username, and email
are held in confidence and not disclosed to any third parties, sold, or
used for anything other than FDP Forum registration unless you specifically authorize disclosure.

Furtkamp.com 
Internet Application Development

Copyright © 1999-2017 Fender Discussion Page, LLC   All Rights Reserved